Ametyst

Smukke lilla ametyst smykker

Der er ingen tvivl om at ametyst og smykker er en perfekt kombination. De er med til at give et bredere og mere varieret sortiment på smykkemarkedet, med deres lilla eller violette nuancer.

Det fantastiske ved ametyst stenen er, at dens nuancer kan svinge meget og der er derfor mange muligheder og farvenuancer at lege med, for de mange producenter.

Ametyst smykker er altid lilla og er du vild med den farve, bør du vælge varianter med denne smykkesten. De fremstiles både til øreringe, ringe, halskæder, vedhæng og meget mere.

 

Ametyst – én af mange ædelsten

Ametyst er en populær og farverig ædelsten, der typisk giver en lilla nuance til dine smykker. Materialet tilhører kvarts-gruppen og farven kan svinge meget fra en mørk lilla farve, til næsten af fremstå hvid.

Ametyst består af siliciumdioxid, jern, titan og mangan. Ifølge Signenjust.dk er det jernen, titanen og mangaen der giver stentypen den lilla farve.

Sri Lanka og Sydamerika er kendt for at være stor leverandører af de dyreste og fineste ædelsten i verden. Det er ingen undtagelse, når det kommer til ametysten. Her er specielt Sri Lanka og Brasilien to af de førende leverandører.

Historisk set har ametyst haft en stor religiøs betydning for flere befolkningsgrupper. I katolismen har det hersket i mange år og i Middelalderen  blev alle ametyster indsamlet til magthaverne. Det billede styrkes af, at det latinske amethysthos betyder “ikke berustet” direkte oversat (not drunken red.).

Uanset religiøs overbevisning er der dog ingen tvivl om at smykkeproducenterne er glade for ametysten som ædelsten. Den kan passe til det meste og specielt til ringe og øreringe, er den et fantastisk supplement. Se bare disse billeder

 

Egenskaber ved ametyster

Udover at ametyst specielt historisk har været anvendt imod drukskab og til at symbolisere fred og fromhed, har den en række gode egenskaber.

Egenskaber der gør ametyst særdeles anvendeligt i smykkefremstillingen. Den kan nemlig varmes op til over 575 grader, hvor den så vil være helt uden farve. Ved opvarmning til kun 450 grader, vil stenen typisk begynde at ændre farve.

Producenterne har derfor mange muligheder for at tilpasse og manipulere med farven, alt efter behov.

Det er specielt i gange og lavabjergarter at man finder stentypen, hvor Brasilien og Uruguay er to af de førende produktionslande. Det betyder at denne stentype, sammen med andre ædelsten, er en vigtig eksportvare for disse sydamerikanske lande.

Powered by WordPress